HomeWat we doenInformeren

the Ministry wil informeren. Sensibiliseren. Burgers wakker schudden dat privacy wél belangrijk is, en nog lang niet verloren. Het is soms opboksen tegen naïviteit – je weet wel, ik heb niks te verbergen.

Dat onze privacy onder druk staat, is niets nieuws. Bedrijven en overheden implementeren technologie vaak zonder verpinken, en zonder de nodige voorzorgen te nemen. Supermarkten die graag je vingerafdruk willen om te betalen. Scholen die leerlingen verplichten om biometrische data af te geven voor een broodje. Gezellige gemeentes die plots vier ANPR-camera’s installeren – goed voor 200.000 euro. Burgemeesters die van hun Stad per se een ‘Smart City’ willen maken, geholpen door datahongerige operatoren. Elke dag is er wel weer een nieuw privacyschandaal(tje). En na die dag, gaat de storm weer liggen. En die overheid of dat bedrijf? Die doet gewoon verder.

Ministry of Privacy heeft als hoofdprioriteit om correcte informatie de wereld in te sturen. Om wervende campagnes te voeren, waarom privacy niet enkel een mensenrecht is, maar evengoed onherroepelijk deel van ons allen. We bedenken op dit moment een campagne om burgers te sensibiliseren over de vele gevaren van de slimme camera’s, overal in onze straten. Die camera’s worden momenteel ingezet voor trajectcontroles, maar evengoed om ‘criminaliteit’ op te sporen, LEZ’s (Lage Emissie Zones) te handhaven, knips te controleren of zelfs om zwerfvuil aan te pakken. We zijn niet naïef: misdrijven moeten worden opgespoord én bestraft. We vragen enkel om dieper na te denken over de consequenties van deze camera’s, die alle burgers 7/7 en 24/24 zonder schroom volgen. De overheid weet waar je heengaat, waar je woont, waar je werkt, wanneer je je verplaatst en bij wie je verblijft. Is dat écht nodig, wanneer je niks hebt misdaan?

Over de beruchte vingerafdrukken op de eID (de elektronische identiteitskaart) hebben we jarenlang campagne gevoerd. Medio 2021 trekken we opnieuw naar het Grondwettelijk Hof, met houjegeldprivé.be. We plannen daarnaast ook campagnes rond gezichtsherkenning, de slimme meter, biometrische data die te pas en te onpas door private bedrijven worden opgevraagd, de gevaren van dataretentie, en zoveel meer.

Want we willen vooruit. We willen meer privacy, voor iedereen. We willen privacyvriendelijke technieken aanleren, handleidingen uitbrengen voor gebruikers van technologie. Wat we niét willen doen, is burgers bang maken. We willen hen geen schaamte aanpraten bij het gebruik van technologie. Iedereen is vrij om eender welke soort van technologie te gebruiken: zolang het maar je bewuste en geïnformeerde keuze is. Zolang jij controle hebt over je data, over je persoonlijke gegevens, over jezelf.

Want dat is privacy. Niet het recht om iets of jezelf te verbergen. Misschien om niet overal en altijd gecontroleerd te worden door een vaak falende overheid. Maar alleszins wél het recht tot keuze en controle.

Dit land heeft nood aan een privacy-activistische organisatie die sensibiliseert op een constructieve en positieve manier.

Onze leden krijgen op geregelde basis een e-magazine in de bus, met technische, juridische, academische en zelfs filosofische bijdragen uit elke denkbare hoek. Op die manier verspreiden we kennis en privacyvriendelijke technieken. Interesse? Word lid! 

Ook het e-magazine ontvangen?

Ook het e-magazine ontvangen?

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34