Waarom deze Stichting?Over the Ministry

De principes waarop we bouwen

Waarom maak je je zorgen over je privacy? Als je niets te verbergen hebt, dan… Deze zin leeft. Of we er nu horendol van worden, of niet, het blijft opduiken in elke privacydiscussie, online én offline. Dit land scoort pover, wanneer het aankomt op kennis, begrip en bescherming van onze privacy. Dat moet anders.

The Ministry of Privacy werd opgericht als privacy-activistische waakhond. De board waakt over de strategie en prioriteiten van de Stichting. Ambassadeurs verspreiden het privacywoord. Onze leden creëren een draagvlak en recht van spreken. Respectievelijk het brein, de mond en het lichaam van onze organisatie, zeg maar. Overheden die buitensporig onze persoonlijke gegevens misbruiken, bedrijven die omzet en quick wins voorrang geven op privacy, mogen zich eindelijk aan weerwerk verwachten. We focussen ons op vier kerntaken: informeren, reageren, aanleren & procederen. We willen sensibiliseren, online én offline. Want de zinsnede ‘als je niks te verbergen hebt, …’, die moét eruit. We reageren op vragen van burgers en journalisten. We verwerken klachten van onze leden (tegen bedrijven en overheden), en bemiddelen waar nodig. Klagen alleen is echter nooit genoeg, dus we willen privacyvriendelijke technieken aanleren aan verenigingen, bedrijven en overheidsinstanties. We trekken ook naar de rechter, wanneer het echt niet anders kan.

Een Stichting is geen bedrijf. We zijn een non-profit, zonder commercieel doel. We vertellen geen promopraatjes, hebben niks te verkopen. We rekenen en leven van de steun van onze leden, donateurs en vrijwilligers. Privacy belangt ons allen aan. De surveillancemaatschappij, of ze nu door een overheid of bedrijven wordt uitgebouwd, kan nog steeds een halt worden toegeroepen. Het wordt weliswaar hoog tijd voor actie. Voor eensgezindheid. Voor een krachtige, intelligente en geïnformeerde stem in het debat.

Het is tijd voor the Ministry. Kunnen we op jou rekenen?

Wat we doenVier kerntaken

The Ministry of Privacy heeft vier kerntaken: informeren, reageren, aanleren & procederen. We sensibiliseren burgers, reageren op privacyvragen en -klachten, bemiddelen tussen burgers en overheden of bedrijven, leren privacyvriendelijke technieken aan, en - als het écht niet anders kan -, trekken we naar de rechter. Omdat privacy een mensenrecht is.
  • Informeren
  • Reageren
  • Aanleren
  • Procederen

Hoe kwam the Ministry tot stand? Historiek

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/kamer.jpg

25 november 2018Wet op de vingerafdrukken

De zwaar geprotesteerde 'Wet op de vingerafdrukken' wordt aangenomen in het Parlement. Door lobbywerk van de (toenmalige) Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zal elke burger zijn vingerafdrukken moeten afgeven aan deze overheid. Een collectief van burgers, onder leiding van privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, maakt bekend om naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen deze maatregel.
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/oprichtingminpriv.jpg

27 december 2018Oprichting Ministry of Privacy

The Ministry of Privacy wordt officieel opgericht als 'Private Stichting', om de fondsen van de stopvingerafdruk.be-campagne correct te alloceren. Op dat moment heeft de campagne al meer dan 15.000 euro opgehaald. Het verzoekschrift voor het Grondwettelijk Hof wordt in 2019 ingediend. De zaak is hangende, en een uitspraak wordt verwacht medio 2020.
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/img_5c4f6b226b144.png

28 januari 2020Officiële lancering Ministry of Privacy

Op de Europese dag van de Privacy, wordt the Ministry of Privacy officieel gelanceerd als eerste privacy-activistische waakhond in België. De Stichting wil invloed uitoefenen op het binnenlands beleid in België en Vlaanderen, burgers sensibiliseren, reageren op klachten van leden en vragen van journalisten, en procederen tegen overmoedige overheden en bedrijven.

Jouw stem teltWord lid, en zet privacy hoger op de agenda

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34