HomeOver the MinistryTeamMatthias Dobbelaere-Welvaert

Matthias Dobbelaere-Welvaert is directeur van the Ministry of Privacy, en bekend als privacy-activist. Matthias studeerde rechten aan de Universiteit Gent (2010), en kreeg onderscheiding met het proefschrift ‘Identiteitsdiefstal in de ICT’, onder Prof. Dr. Gert Vermeulen (UGent). Daarna studeerde Dobbelaere-Welvaert ‘Postgraduate Studies in ICT & Media Law’ aan de K.U. Leuven (2011), en specialiseerde hij zich verder in ICT-recht, mediarecht en privacyrecht.

Matthias Dobbelaere-Welvaert is al sinds 2010 professioneel begaan met privacy. Niet alleen schreef hij ontelbare stukken en opinies over privacy voor diverse Belgische media zoals Knack, De Tijd, De Morgen, Apache, hij verschijnt op regelmatige basis op radio & televisie om privacyzaken te verduidelijken. Met zijn kantoor deJuristen (toen nog ‘MyLex’) lanceerde hij in 2013 de beruchte ‘Anonymous Belgium-campagne, tegen internetcensuur door de overheid. Die campagne kon op weinig bijval rekenen van de Federale Politie (FCCU) die prompt een onderzoek startte. Deze campagne bracht het debat in België op gang over websites die voor burgers werden geblokkeerd op federaal niveau, zonder ook maar de minste vorm van transparantie.

Dobbelaere-Welvaert leidde als managing partner het kantoor deJuristen tot begin 2019, waarna hij de meerderheid van zijn aandelen overliet aan de bestaande investeerder Cronos. Hij behoudt een minderheidsaandeel in deJuristen, alsook in de start-up Ethel, die hij bijstond van begin tot eind 2019. 

Matthias brengt als legal storyteller audiovisuele verhalen, die verband houden met de juridische actualiteit of net dieper ingaan op juridische thema’s. Hij is ook zaakvoerder van alvangehoord.be en, als verwoede motorrijder, officieel ambassadeur van Triumph Motorcycles.

Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn ‘Hoeve Lieveland‘, een ethische kwekerij en boerderij van schapen, minivarkens, watervolgels en pluimvee.

Eind 2019 besliste Dobbelaere-Welvaert zich volledig te wijden aan de Stichting the Ministry of Privacy. The Ministry verwierf faam eind 2018 door het verzet tegen de verplichte vingerafdrukken (vanaf 12 jaar) op de elektronische identiteitskaart (eID). De campagne stopvingerafdruk.be zamelde al meer dan 25.000 euro in van meer dan 1000 donateurs. Met dat geld trok the Ministry naar het Grondwettelijk Hof, waar ze vertegenwoordigd worden door Geert Lenssens, advocaat bij SQ Law.

The Ministry wil inzetten op vier pijlers: informeren, reageren, aanleren en procederen. Naar voorbeeld van buitenlandse organisaties zoals Big Brother Watch in de UK, en Bits of Freedom in Nederland, kunnen burgers lid worden van de organisatie, een donatie storten, of een donatie-aankoop in de webshop doen. Met die fondsen zal the Ministry campagnes uitwerken en lanceren, procedures voeren en haar eigen werking ondersteunen.

Matthias Dobbelaere-Welvaert vertegenwoordigt de Stichting in de media, en voert het dagelijks bestuur uit. Samen met de coordinator vervult hij het prioriteitenplan van de board en houdt hij contact met de ambassadeurs en de leden.

Journalisten kunnen Matthias Dobbelaere-Welvaert bereiken via 0473 28 18 60 en matthias@ministryofprivacy.eu.

Matthias Dobbelaere-Welvaert contacteren?

Matthias Dobbelaere-Welvaert contacteren?

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34