ActuaWie wordt onze Big Brother 2023?

14 november 2023
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2023/11/danny-howe-98KlbUsOO_w-unsplash-1280x853.jpeg
Op 20 december 2023 kiezen we de ‘Big Brother 2023’-award, georganiseerd door de Belgische privacywaakhond Ministry of Privacy. De award ging vorig jaar naar Conner Rousseau (Vooruit), voor zijn privacy-onvriendelijke uitspraken.

Andere kanshebbers waren toen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voor zijn voorstellen rond de afbouw van encryptie, Mathias De Clercq (Open VLD) voor het toenemend aantal slimme camera’s in Gent en de Federale Politie voor het illegale gebruik van Clearview AI. Vorig jaar kreeg Frank Robben de award toegekend. Zo vergeleek Rousseau het CST met een ‘TIkTok-account’ die je vrijwillig installeert. Ook liet hij zich tijdens de Coronacrisis ontvallen dat grondrechten inwisselbaar zouden moeten zijn, als ‘beloning’ voor gevaccineerden (DS, 17/01/2022). Zo zouden enkel gevaccineerden toegang moeten gekregen hebben tot bepaalde ondernemingen en zelfs publiek toegankelijke plaatsen. Dat zou impliceren dat private ondernemingen en burgers de vaccinatiestatus van (andere) burgers moeten opvragen, hetgeen leidt tot verregaande privacyschendingen. De medische status van een burger is immers een gevoelig persoonsgegeven, beschermd onder artikel 9 van de GDPR.

Nu zijn we dus hartstochtelijk op zoek naar onze nieuwe Big Brother 2023. Er gebeurde héél wat, en we hebben zo een gevoel dat jij nog niet alles bent vergeten van dit jaar.

Stemmen kan je doen via onze Awardpagina: place your bets

Matthias Dobbelaere-Welvaert

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34