WerkingFrank Robben is ‘Big Brother’ van het jaar

3 maart 20210
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2021/03/giorgio-trovato-_XTY6lD8jgM-unsplash-1-1280x853.jpg
TL;DR: Frank Robben sleept de 'Big Brother Award 2021' in de wacht, nipt na Annelies Verlinden (CD&V) en het Grondwettelijk Hof. Bedrijf van het jaar is Nubo, DPO van het jaar Cranium en app van het jaar is Signal. Overheid en Website van het jaar werden niet toegekend.

De ‘2021 Privacy Awards’, georganiseerd door de Belgische privacywaakhond Ministry of Privacy, kent enkele opvallende winnaars – en enkele bekende ‘verliezers’. Terwijl de focus op positieve privacy-awards lag, ging de categorie ‘Big Brother van het Jaar’ met de meeste stemmen lopen.

In totaal ontving Ministry of Privacy een kleine 100 nominaties van burgers, over zes categorieën (‘Bedrijf van het jaar’, ‘DPO van het jaar’, ‘App van het jaar’, ‘Overheid van het jaar’ en natuurlijk ook de ‘Big Brother van het jaar’).

Nubo.coop wint overduidelijk ‘Bedrijf van het jaar’. Nubo is een coöperatieve van 508 coöperanten die samen 4368 aandelen in bezit hebben. De basis van hun diensten zijn e-mail en cloud, en privacy is een speerpunt in hun werking. DPO (“Data Protection Officer’) van het jaar gaat naar Cranium, een privacydienstverlener, die recent nog het privacybedrijf ‘White Wire’ overnam.

Applicatie van het jaar werd Signal, de messaging applicatie die opeens furore maakte, nadat WhatsApp enkele weken terug zijn privacyvoorwaarden verstrengde. Ook al had dat laatste enkel impact in de Verenigde Staten, het zorgde ervoor dat ook heel wat Belgische gebruikers minder veilige alternatieven inruilden voor de geëncrypteerde & open source applicatie Signal. Haalde het nét niet: Coronalert. Hoewel privacyvriendelijk en lovenswaardig, bleek de impact van de applicatie net te laag om de titel in de wacht te slepen.

En natuurlijk de categorie met veruit de mééste stemmen: de Big Brother van het Jaar. Kanshebbers waren het Grondwettelijk Hof, Annelies Verlinden, Frank Robben, maar ook Jan Jambon, Pieter De Crem, Proximus en bepaalde mediagroepen passeerden de revue. Het was een moeilijke keuze, maar uiteindelijk besliste de board om Frank Robben uit te roepen tot Big Brother, met op de tweede en derde plaats Annelies Verlinden en het Grondwettelijk Hof.

De keuze voor Frank Robben komt voornamelijk door het ontbreken van elke vorm van transparantie over de vele functies, de verwevenheid en vooral grote macht tussen en door die functies en het ontbreken van een democratische controle (in tegenstelling tot bij een politicus met een publiek ambt), de spraakmakende reportage die Pano onlangs bracht, en ook: het verhullen van eigen falen door steeds opnieuw te verwijzen naar ‘moeilijke privacyregels’, terwijl dat in de praktijk amper meespeelt. Door de grote macht beslist Robben vaak eigenhandig over dienstverleners die belangrijke projecten ontwerpen (en de werking van die proejcten), met een bijzonder grote impact voor onze individuele privacy.

Annelies Verlinden (CD&V) ontvangt zilver, wegens het ontbreken van een pandemiewet, en het nemen van maatregelen die een grote impact hebben op onze privacy, en dat gebaseerd op wankele juridische gronden. Het Grondwettelijk Hof gaat lopen met brons, omwille van de recente uitspraken rond de slimme meters, geen GDPR-boetes voor overheden, het goedkeuren van de camerawetgeving en uiteraard: de betreurenswaardige uitspraak rond de vingerafdrukken (waar het Grondwettelijk Hof besloot tot geen inbreuk op onze privacy).

De categorie ‘Website van het jaar’ werd niet toegekend, maar een eervolle vermelding is er voor de Nederlandse website fixjeprivacy.nl. Ook de award ‘Overheid van het jaar’ werd niet toegekend.

Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur en privacy-activist: “De eerste editie van deze privacy-awards tonen vooral aan dat er helaas nog altijd veel meer personen en instanties te vinden zijn die niét goed omgaan met onze privacy. Het was onze hoop om een positieve awardshow te organiseren, maar zijn daar maar deels in geslaagd. Hopelijk zien we de volgende jaren een positieve kentering, en erkennen steeds meer bedrijven, overheden en ook politici het belang van privacy voor ieder van ons”.

Uit het persbericht. 

 

Ministry of Privacy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34