ActuaCoronaCoron-alert (bèta) gelanceerd in België: feedback gezocht!

18 september 20200
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/09/Schermafbeelding-2020-09-18-om-13.45.57-1280x947.png
TL;DR: De Belgische Corona-applicatie 'Coron-Alert' ziet het levenslicht, minstens voor een select deel van het Belgische publiek. Zo'n 10.000 gebruikers kunnen vanaf vandaag de applicatie testen. De broncode staat publiek. We roepen iedereen met technische bagage op om de applicatie te onderzoeken. Alle feedback is welkom via corona@ministryofprivacy.eu

Bèta-versie

De applicatie die vandaag werd gelanceerd is een bèta, een zogenaamde proefversie, van de finale applicatie. Vanaf 28 september zal iedereen de applicatie kunnen downloaden, en gebruiken. De applicatie is (en blijft!) vrijwillig, één van de eisen van Ministry of Privacy. Het systeem werkt op DP-3T, eveneens een eis van onze Stichting. In de voorbije maanden kregen we niettemin heel wat bezorgde vragen rond de applicatie. Veel was onzeker: het platform dat zou gebruikt worden, de manier (bluetooth versus GPS), en natuurlijk ook of onze privacy onder druk staat of niet. Board member Koen Vervloesem schreef er in ons magazine al een longread over (ook beschikbaar via onze blog), waarom de smartphone niét het juiste platform is.

Het juiste platform of niet, de app is er. Professor Bart Preneel stond aan de wieg van de technologie, een gekende en betrouwbare naam in de privacywereld. Preneel is overigens ook een overtuigd tegenstander van de vingerafdrukken op de eID.

GitHub

De code staat – zoals de regelgeving het ook verplicht – publiek op GitHub. Het is van het allergrootste belang dat iedereen met een gezonde dosis aan technische bagage de code napluist. Hoe meer ogen er naar de software en code kijken, hoe meer fouten of onregelmatigheden er in een vroege fase kunnen worden geïdentificeerd (en hopelijk ook geremedieerd)

Technische bagage? Pluis de code op GitHub uit!

Locatiebepaling toch aan bij Google? 

Er was al onmiddellijk een kleine onduidelijkheid: bij Android is het niet mogelijk om de locatiebepaling los te koppelen van de contact tracing. Bart Preneel antwoordt op Twitter: “Om het BLE deel van de app goed te laten werken in de achtergrond is de GAEN API nodig. Dit kan in het Google ecosysteem (Google Play Store) enkel met toegang tot BLE+locatiediensten. DP3T is daar niet blij mee, maar er is helaas geen andere optie.”

Ook via Google Play Services (wat verplicht is via GAEN) lek je als Android-gebruiker nog eens bijkomende informatie. Zoals ook in Nederland het geval is, zal de kritiek zich dus wellicht richten op Apple en Google, en minder op deze fork van de Duitse corona-applicatie.

Heb je zelf iets gevonden? E-mail ons via corona@ministryofprivacy.eu. We nemen dan je bezorgdheid mee in het vervolgartikel. 

Ministry of Privacy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34