ActuaCoronaHoop doet leven: 50% wil geen Corona-applicatie, 80% omwille van privacy

2 april 2020
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/04/rob-hampson-cqFKhqv6Ong-unsplash-1-1280x853.jpg
Kies snel: privacy of gezondheid

Hoop doet leven en néén, privacy is niet dood! De Universiteit van Antwerpen peilde voor de derde keer in de ‘Grote Coronastudie’ naar spanningen binnen het gezin, de gemoedstoestand en welzijn van de bevolking, én… de bereidwilligheid van Belgen om een Corona-applicatie op hun smartphone te zwieren.

We hadden niet veel hoop. Het mag duidelijk zijn dat opkomen voor privacy in deze tijden erg moeilijk ligt. Waar de tegenstelling veiligheid <> privacy voor COVID-19 al welig tierde, is het met de (opnieuw) valse tegenstelling gezondheid <> privacy nog een stuk erger gesteld. Iedereen wil graag – terecht – gezond blijven. Mensen die verklaren dat we echter een stuk van onze privacy moéten afgeven om gezond te blijven, die dwalen. Je kan perfect beide nastreven.

Terug naar het onderzoek dan. Er deden in totaal 415.000 personen mee aan de enquete, meer dan de week ervoor (346.000). Over het welzijn gaan we niet uitweiden, over de Coronapplicatie zeker en vast:

Deze week wilden de onderzoekers ook te weten komen hoe de deelnemers denken over apps die zouden kunnen ingezet worden tijdens de coronacrisis. Een dergelijke app kan dan via gsm-signalen bijvoorbeeld doorgeven wanneer iemand in de buurt komt van een besmet persoon. Slechts de helft van de deelnemers zou een dergelijke app willen gebruiken. 80% van zij die dat niet zien zitten, hebben sterke bezorgdheden over privacy en gevoeligheid van gegevens. 

50% van de deelnemers wil géén corona-applicatie. Daarvan zegt 80% zich ernstig zorgen te maken over privacy.

Dat is mooi nieuws, wat we niet onmiddellijk hadden verwacht (als we even heel eerlijk zijn). Vergelijk even met de enquête die De Standaard een tijdje terug deed: daarvan bleek 80% geen enkel probleem te zien met de vingerafdrukken op de identiteitskaart. Nou nou!

Coronapp? 

Niet helemaal mee? Er dingen momenteel meerdere bedrijven en burgerinitiatieven naar de goedkeuring van de overheid. Dat niet uit sympathie, maar wel omdat de verschillende app stores (zoals die van Apple en Google) hebben besloten geen Coronagerelateerde applicaties meer toe te laten, zonder goedkeuring van de nationale overheid.

Het is duidelijk dat de Data Taskforce onder Philippe De Backer (Open VLD) slechts één applicatie kan kiezen. Meerdere applicaties goedkeuren is volstrekt zinloos: dat wil zeggen dat je dataset nog verder zou verscheuren over verschillende systemen en apps.

De grootste kanshebber (volgens ons) is COVID-19 ALERT, een initiatief dat ontsproten is uit het burgerinitiatief ‘Make in Belgium’, maar ook blijkt deels te zijn overgenomen door commerciële partijen zoals In The Pocket met onduidelijke steun van de UGent. Het is allemaal koffiedik kijken, na de aflevering van De Afspraak, waar de juridische adviseur van deze applicatie probleemloos mocht uitleggen dat er geen vuiltje aan de lucht is. Een andere gelanceerde applicatie is Flattening the Curve, van techbedrijven My Bingli, Adunio en Gaga.

Er hangen zo nog één of twee extra applicaties in de lucht, maar die maken volgens ons weinig kans. Zo kondigde In The Pocket enkele weken terug aan een applicatie te willen ontwikkelen zoals in China, maar daar kwam een storm van protest op. Ondertussen is het bijzonder onduidelijk of ook zij nog een aparte applicatie ontwikkelen, of zich aangesloten hebben bij een bestaand initiatief. Er wordt gefluisterd dat zij zich aangemeld hebben bij de Vlaamse regering, en niet de Federale, waardoor kostbare tijd verloren is gegaan.

Hoe het ook zij, we weten vast snel wie de uiteindelijke ‘winnaar’ is geworden.

Vrijwillig of verplicht? 

Op dit moment spreken alle betrokken partijen over een ‘vrijwillige’ app, en dus geen verplichting. Dat kan je ook maar moeilijk afdwingen. Niet iedereen heeft een smartphone, en voor diegenen die wel één hebben: hoe zal de controle werken? Komt een politieagent elke smartphone controleren?

Vrijwillig dus. Waarmee we meteen aan de limieten van dit – ongetwijfeld goedbedoeld – initiatief komen: hoe kleiner je dataset, hoe minder betrouwbaar de gegevens worden. Bovendien claimen alle betrokken partijen anonimiteit en aggregatie van data. Dat klinkt mooi, maar volledige anonimiteit bestaat niet. En als laatste: als zo’n applicatie niet hand in hand gaat met testingcapaciteit (en dus massale tests voor burgers), is het zinloos. Want een persoon zal dan op basis van symptomen of een vragenlijst, of een inschatting van zijn of haar huisarts, moeten ingeven dat zij/hij besmet is met Corona. Zoiets zorgt onvermijdelijk voor heel wat ‘false positives‘ waardoor de paniek onder burgers alleen maar zal toenemen.

Neen, we zijn niet onmiddellijk overtuigd van de noodzaak van tracking technologie in deze crisis. Liever eerst massaal testen!

Ministry of Privacy

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34