OpiniesEen cookie op wielen

2 april 2020
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/03/mae-mu-ZjVPaveuZNo-unsplash-1-1280x1024.jpg

Dit stuk werd ingezonden door een vrijwillige redacteur, die gebruikt maakt van een pseudoniem. The Ministry of Privacy wil op haar website een bijdrage leveren aan het privacydebat. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Wil je graag zelf een (opinie)stuk publiceren, contacteer ons dan via redactie@ministryofprivacy.eu. 

Worden we met zijn allen nu steeds luier of lijkt dat maar zo? Ooit was er een leven zonder PC, laptop, tablet of smartphone en nu kunnen we niet meer zonder. Enerzijds verplicht de maatschappij ons tot het gebruik van de technologie, anderzijds maken uiteenlopende toepassingen ons leven steeds eenvoudiger. Moesten we voorheen zelf nadenken, nu doet een app dat voor ons. Keerzijde van al deze hedendaagse zegeningen is dat we onze privacy hebben moeten opgeven. Iedere keer dat we het internet opgaan, worden we besprongen door cookies en fingerprinting-technieken die onze privégegevens vergaren. En als we over die praktijk een beetje moeilijk doen, dan worden gepaaid met kortingen en bonussen, of – in geval van de overheid – met meer veiligheid.

Het nieuwe paard van Troje is de auto, zeg maar een cookie op wielen. Onderscheidde een fabrikant zich vroeger met het aantal pk’s, de hoeveelheid Newton meters, de beschikbaarheid van ABS en ESP, de remblokken en de vering, tegenwoordig gaat het om Adaptieve Cruise Control, Lane Assist, Noodstop Assist, Automatisch Inparkeren, Navigatiesytemen en Spraakgestuurde bediening. En niet te vergeten, een fabrikant-eigen app, waarmee van-alles-en-nog-wat van de auto kan worden gemonitord, zoals het oliepeil, de bandenspanning, de locatie van de auto en of het ding op slot is of niet. Onder invloed van de wens naar autonoom rijden is een moderne auto dan ook volgestopt met sensoren, afgeladen met software en is (al dan niet via de app) connected.

Dat kan best handig zijn. Wie is er tegen een automatische oproep van hulpdiensten bij een ongeval? Of, na een analyse van de rijgegevens, tips om zuiniger of veiliger te rijden. Of een onderhoudsdiagnose op afstand. Vroeger moest je zelf actief handelen en nadenken, tegenwoordig wordt dat voor je gedaan. Echter, niet gratis, je betaalt in dit geval met je privacy, precies zo als je al deed op je PC, laptop, tablet of smartphone.

De ANWB (de evenknie van de VAB in Nederland) brengt op haar website een aantal behartenswaardige zaken onder de aandacht. “Zo blijkt uit onderzoek van de FIA en de Duitse ADAC dat voertuigen informatie verzamelen over je laatste bestemming en over je rijstijl. Het onderzoek laat ook zien welke data door fabrikanten wordt verzameld.” De zeggenschap over de data en het gebruik ervan noemt de ANWB ‘belangrijke aandachtspunten’.

Denkt u nog steeds: ‘Ach, er wordt al zoveel van me gejat, wat privacygegevens meer of minder maakt ook niet uit’? Denk in dat geval maar aan uw portemonnee. Al die gegevens waarover de fabrikant/dealer beschikt, kan er toe leiden dat u voor het auto-onderhoud nog maar uitsluitend bij  de (duurdere) merkdealer terecht kan. En wat dacht u van ‘derden’ aan wie uw gegevens worden doorgespeeld. Als dat nu eens verzekeringsmaatschappijen zijn? En ja, als uw PC te hacken is, waarom zou uw auto daarvan dan gevrijwaard zijn? Ransomware om uw auto weer te kunnen starten ligt in het verschiet.

Uit privacy-overwegingen zou ik direct voor een karakteristieke stand-alone rammelkar kiezen, maar ik heb twee linker handen, dus dat kan ik me financieel niet veroorloven. Bovendien zou het milieugeweten op een gegeven moment aan me gaan knagen. Toch heeft deze overpeinzing ook al geen zin. Want als ik toch lekker met een plofmotor over ‘s heeren wegen zou zoeven, dan nog word ik in de gaten gehouden. Dit keer door de overheid die het land aan het volstouwen is met (ANPR-)camera’s. Kortom, ik blijf me zorgen maken over mijn privacy.   

Door Magda Libert (pseudoniem). 

Opinies

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34