OpiniesWat hangt er allemaal boven ons hoofd?

25 maart 2020
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/03/alexandru-g-stavrica-L_vIel4MLYk-unsplash-1280x959.jpg

Dit stuk werd ingezonden door een vrijwillige redacteur, die gebruikt maakt van een pseudoniem. The Ministry of Privacy wil op haar website een bijdrage leveren aan het privacydebat. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Wil je graag zelf een (opinie)stuk publiceren, contacteer ons dan via redactie@ministryofprivacy.eu. 

Hasselt gaat ANPR-camera’s inzetten. Dat doet de gemeente om het welzijn en de levenskwaliteit van u te bevorderen, zo valt te lezen op de website van s-LIM, een samenwerkingsverband van Limburgse gemeenten. Het gaat om een proefproject, maar als blijkt dat de Hasselaar helemaal gelukkig is, dan zijn de inwoners van Tongeren en Genk aan de beurt om de technologische zegeningen toebedeeld te krijgen.

Hoe wordt het levensgeluk van de Hasselaars bedreigd? Welnu, de inwoners van de Herkkantstraat hebben last van sluipverkeer. Anders dan u misschien denkt, wil ik daar niet flauw over doen. Ik zou verkeer dat niets in mijn straat te zoeken heeft, maar er wel is om files te vermijden of om een minuutje ergens eerder te zijn, ook liever kwijt dan rijk zijn. Het geeft minder overlast en/of fijnstof. Ik begrijp alleen niets van de gekozen oplossing.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het zijn zogenaamde slimme camera’s, die gebruik maken van optische tekenherkenning om nummerplaten van voertuigen te kunnen aflezen.

“We slagen er niet in om dat sluipverkeer goed te detecteren”, legt schepen van Mobiliteit Marc Schepers in de krant uit. “Hetzelfde geldt voor snelheidsovertredingen in woonwijken”, vervolgt hij. “Met het systeem dat we nu testen, moet dat wel lukken en kunnen we overtreders beteugelen.” En vanaf 2020 kunnen er ook GAS-boetes worden opgelegd, maar daar is het natuurlijk niet om te doen. “Hoe minder boetes we moeten innen, hoe beter,” aldus de schepen.

Natuurlijk, het gaat om welzijn en levenskwaliteit, dat hadden we al begrepen. Maar wat we echt niet snappen, is waarom er is gekozen voor ANPR-camera’s. Beproefde methoden om een straat of wijk verkeersluw te maken zijn verkeersdrempels, wegas-verleggingen, wegversmallingen, inrijverboden, wegsluizen of een combinatie van deze maatregelen. Dat haalt de lol om eens lekker door een staat te scheuren er echt wel uit. Buiten de chauffeurs-met-een-zware-voet is iedereen tevreden: de buurtbewoners met hun welzijn en de gemeente die wars is van boete-inning.

Ik ben bang, dat de werkelijkheid een tikkeltje anders is. Ik geloof best dat het de gemeente te doen is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Met ANPR-camera’s kiest men echter voor een makkelijke oplossing met vervelende ‘bijwerkingen’. Zo’n slimme camera kan namelijk veel meer: de snelheid meten, controleren of de auto is verzekerd, of de verkeersbelasting is betaald, of er nog openstaande boetes zijn, kortom er is controle op alles wat aan kentekenplaat-gerelateerde informatie in databases beschikbaar is.

Met andere woorden: u hoeft helemaal niets ernstigs op uw kerfstok te hebben, maar als u ook maar even buiten de lijntjes kleurt, dan bent u de pineut. En erger: kassa voor de overheid en dat vinden ze daar helemaal niet fijn. Maar dat is nog niet alles. Als u dacht slimmer te zijn dan de ANPR-camera door de sluiproute in Hasselt (en Genk en Tongeren) voortaan te mijden, dan gaat u op termijn van een koude kermis thuis komen. België gaat volgehangen worden met intelligente camera’s, die niet alleen stand-alone werken, maar ook met elkaar kunnen communiceren via een landelijk netwerk. Zo kan ieder voertuig kilometer-na-kilometer gevolgd worden.

Ik ben geen crimineel, maar ik ben ook geen heilige en ja, ik ben en blijf een mens die weleens een stommiteit begaat. Niets ernstigs, maar toch… ik word gewoon heel onrustig bij de gedachte me nooit meer onbespied op straat te kunnen begeven. 

Door Magda Libert (pseudoniem). 

Opinies

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34