ActuaCookiesDe Tijd & haar cookies: een dark pattern.

21 februari 20200
https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/02/icons8-team-dhZtNlvNE8M-unsplash-1-1280x854.jpg

Het lijkt erop dat De Tijd haar cookie- en privacyverklaring recent heeft aangepast. Het was Jo Wouters die zich op Twitter kritisch uitliet bij de implementatie van het cookiebeleid. Wouters diende eerder al klacht in tegen het cookiebeleid van Mediahuis in maart vorig jaar. Toen duurde het meer dan een half jaar vooraleer Mediahuis het cookiebeleid aanpaste, na tussenkomst van de GBA.

Dark pattern

Zo maakt De Tijd, net als vele andere websites en nieuwshuizen, gebruik van dark patterns om de bezoeker te dwingen of minstens snel te overtuigen van een opt-in (een acceptatie van alle cookies). Het dark pattern is hier duidelijk zichtbaar: de knop “OK” springt meteen in het oog, heeft een duidelijke call-to-action kleur (groen), terwijl de link om voorkeuren te bewerken “Beheren”, er dof en onklikbaar bijstaat.

Er is veel onduidelijkheid of deze dark patterns ook expliciet verboden zijn door strikte (privacy)wetgeving. Wel is het zo dat de GDPR uitdrukkelijk spreekt over een vrije en geïnformeerde opt-in (akkoord). Het is dan ook maar de vraag of deze schimmige dark pattern aan deze vereisten voldoet.

Een mooi voorbeeld van een ‘dark pattern’: de felgroene knop “OK” versus de ogenschijnlijk onklikbare link “Beheren”.

Wanneer een gebruiker alsnog op “Beheren” klikt, is het opnieuw opletten geblazen. Zo dient de gebruiker het volledige cookiebeleid te doorscrollen, alvorens men de keuze krijgt aangeboden om “niet akkoord” te gaan. Opnieuw probeert men de bezoeker duidelijk te dwingen om op de felgroene knop “Akkoord” te klikken. ‘Niet akkoord’ staat er opnieuw kleurloos bij, links.

Ook hier weer een dark pattern: de knop ‘Akkoord’ staat uitgelicht in het groen, ‘Niet akkoord’ staat er dof bij.

A dark pattern is “a user interface that has been carefully crafted to trick users into doing things”. Wikipedia.

Cookiebeleid: sociale mediacookies zijn niet essentieel

Er is echter nog wat anders aan de hand met dit cookiebeleid. Zo hoeft de eigenaar van een website geen expliciete voorafgaande toestemming te vragen aan bezoekers voor essentiële cookies: technische cookies die verder geen functie hebben dan het laten werken van de website zelf. Dat is ook logisch: anders worden websites slecht of niet consulteerbaar.

De Tijd gaat echter een stuk verder hierin. Zo omschrijft ze ook volgende types cookies als “niet-aanpasbaar” en dus niet uitschakelbaar:

  • Analyse-performantie cookies waarmee De Tijd het algemeen gebruik van de website kan meten
  • Social media cookies om de inhoud van onze website te delen via sociale media

Meermaals werd bevestigd dat analysecookies (bijvoorbeeld die van Google Analytics, maar evengoed een eigen stuk software) géén essentiële technische cookie uitmaakt. Immers: om de website te kunnen laten draaien, is het niet nodig dat de website ook haar bezoekers volgt. Daarnaast is het helemaal bijzonder dat De Tijd social media cookies als essentieel aanduidt, zelfs al gaat het hier wellicht om share (of deel)knoppen, die het mogelijk moeten maken om een artikel via sociale media te herpubliceren. De bezoeker krijgt enkel de keuze om pure advertentiecookies (of tracking cookies) te weigeren via het dialoogvenster.

In het binnen- en buitenland

Heel wat mediawebsites maken gebruik van dergelijke technieken. De Tijd staat hier helaas niet alleen. Het mag opmerkelijk heten dat krantenwebsites – die geregeld over privacythema’s publiceren – zelf amper het goede voorbeeld willen geven.

Nochtans werd in België recent een stevige tik uitgedeeld aan Jubel.be door de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit). Die legde een boete van 15.000 euro op, voor een niet-correcte implementatie van het cookiebeleid. Evengoed bijzonder interessant: de Deense DPA (Data Protection Authority) veroordeelde vorige week nog het gebruik van dark patterns bij cookies. Het is dan ook afwachten of onze Belgische GBA even sterk zal optreden tegen deze praktijken.

Update 16u24
Andries Fluit, Chef Multimedia bij De Tijd, reageerde op Twitter:

 

Door de redactie. 

Ministry of Privacy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ministryofprivacy.eu/wp-content/uploads/2020/01/logo-web.png
Neem je privacy terug in handen
Contact
Private Stichting
Nr. 0716.922.347
+32 9 320 00 34